onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Memjet - Új trend a nyomtatásban

2010.11.24. 09:05 Print

 

Évek óta lehet hallani a Memjet technológiáról. Fejlesztése a 2000-es évek elején kezdődött Ausztráliában, a Silverbrook Researchnél.

A Memjet tintasugaras technológia alapvetően abban különbözik az eddigi technológiáktól, hogy nem alkalmaz mozgó alkatrészt. Míg az összes többi tintasugaras technológiánál maga a fej mozog, és így viszi fel az álló papírra a festéket, addig a Memjetnél pont fordított a koncepció: a nyomtatófej egy helyben áll, és a papír mozog. A papírtekercs áthalad a fej alatt, és így kerül rá a festék. A megoldás lényege a következő: egy 8,77 hüvelyk hosszú fejet alakítottak ki, amin 70400 rendkívül apró, nanotechnológiával készített lyuk található.

Minden lyuk 5 csatornát foglal magában, azaz minden színnek, ami külön festékpatrononként bekerül a nyomtatóba, külön csatornája van. (A cián, a magenta, a sárga és a két fekete festékpatron egyenként 250 milliliteres.) A festék ezeken a csatornákon keresztül, levegőnyomás segítségével kerül a papírra.

A Memjet technológia másodpercenként 900 millió festékcseppet képes a papírra lőni. Egy festékcsepp nagysága körülbelül 1 pikoliter, míg a jelenlegi tintasugaras technológiáknál a festékcseppek mintegy 3 pikoliteresek. Ebből is látszik, milyen hatalmas változást jelent az új technológia.

Az Own-X Kft. az Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Zrt.-vel állapodott meg a nyomtatók gyártásáról. A gépek az Innomed esztergomi gyártósoráról kerülnek le. A nullszériás darabokat követően a sorozatgyártás október közepén elkezdődött. A nyomtatók november első hetétől kaphatók Európában és Észak-Amerikában.

/gyartastrend.hu/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr252469609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2010.11.24. 15:21:20

Hihetetlen, hogy fejlődik a nyomtatás tényleg XI. sz. iránytű a lapjuk

-d(".")b- 2010.11.25. 11:26:18

A pikoliternek, meg a pikolónak, mint pohárnak gondolom nem sok köze van egymáshoz.

"Kérek egy pikoliter sört!" - Valószínűleg bután néznének a kocsmában.
süti beállítások módosítása