onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Digitális nyomatok a művészetben

2009.09.24. 08:28 Print

 

Digitális nyomatokat mutat be a szekszárdi Művészetek Házában a VI. Országos Színesnyomat Grafikai Triennále szombaton nyíló kiállítása, amely a sorozat utolsó tárlata.
A november 2-ig látható meghívásos kiállításon huszonnyolc képzőművész 60 digitális eljárással készült alkotással jelentkezik - mondta Baky Péter, a Művészetek Háza igazgatója az MTI-nek.

A miskolci grafikai biennále után az ország második legjelentősebbnek tartott seregszemléjét a Művészetek Háza és a Magyar Grafikusművészek Országos Szövetsége 1994 óta rendezi meg. Az eddigi tárlatok a hagyományos sokszorosító grafikai eljárásokat - a rézkarcot, a szitanyomatot, a litográfiát, a fa- és linóleummetszetet - mutatták be, a mostani sorozatzáró kiállítást az elektrografikának szentelték.

P. Szabó Ernő művészettörténész az MTI-nek kiemelte: a triennále ugyan nem ad teljes spektrumot a magyar elektrografikáról, de a műfaj jeles képviselői állítanak ki. A tárlaton a közönség találkozhat Lévay Jenő és Stefanovits Péter, valamint több, más képzőművészeti ágban ismertté vált alkotó, köztük Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrász, Lengyel András festőművész és Kelecsényi Csilla textilművész színes nyomataival.
A tárlat arra a kérdésre is választ ad, megférnek-e egymás mellett a régi és az új képzőművészeti technikák. Az Onlineprint tapasztalatai szerint számítógépes eljárással készült nyomatok eredményei jól beépíthetők a festményekbe, plasztikákba, grafikákba is.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr201403451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.09.24. 15:51:33

Komolyan el kellene gondolkodni azon, hol van a digitalizáció határa művészetben, a tervezésben.
Tapasztalatom szerint számítógép által felkínált lehetőségek arra késztetitek az alkotókat, hogy programok által felkínált effektusokhoz, lehetőségekhez nyúljanak és ezt építsék be a munkájukba legyen az ez grafika vagy egy épület terve.
A fotózás már rég nem értelmezhető hagyományos módon mivel az utólagos korrekcióval minden megváltoztatható.
Ilyen XXI. század, tényleg kellene valami iránytű, hogy hogyan tovább, mert jó volna tudni,hogy mi az alkotó műve a zenében, grafikában az építészetben és mit csinálta gép.
süti beállítások módosítása