onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Bajban a nyomdaipar

2011.11.02. 09:27 Print

 

A szektor árbevétele még mindig 5-10 százalékkal (8-10 milliárd forinttal) a 2007-es szint alatt állhat, a mérlegadatok alapján pedig sok a veszteséges cég. A vállalási árak nem nőttek az idén, a fizetési morál, a cash-flow-, a hitelezési helyzet, az alapanyagárak és a beruházások leállításából adódó problémák 2011-ben is fennálltak.

Jövőre súlyos terhet jelent majd az ágazatnak a környezetvédelmi termékdíj: az abból származó összes remélt állami bevétel 36 és 60 milliárd forint közötti összeg lehet, és becslések szerint az évi 170 milliárd forint árbevételt realizáló nyomdaiparra ebből 6 milliárdos teher juthat. Kérdés azonban, hogy a nyomdák képesek lesznek-e az új költségtételt megrendelőikre hárítani. A főtitkár szerint több száz fős létszámleépítéssel járhat az ágazatban, ha a közoktatási törvény koncepciójának megfelelően a jelenleginél szélesebb körben vezetik be a "tartós tankönyveket".

 A nyomdáknak a tankönyvgyártás évi 3,5-4 milliárd forintos rendelésállományt, a beszállítóknak és alvállalkozóknak további 2 milliárdos árbevételt jelent, a terület csúcsidőszakban 1.500-2.000 főnek ad munkát. A három-négy évig használható könyvek gyártásához jobb minőségű papírra lenne szükség, ami a költségek 20-25 százalékos emelkedésével járna.

/Napi Gazdaság/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr223346863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása