onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Felületkezelés – Tartósítsunk és díszítsünk!

2008.10.16. 16:42 Print

 

A fóliázás, és lakkozás meggátolják a festék lehúzódását, tartósabbá teszik a papírt. Anyaguk szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban léteznek.

A fóliázás a nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, fényes fólia esetén pedig a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásénál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.

Lakkozáskor a festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, sima lakkréteggel vonjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, valamint tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni a jobb fedettség, jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál - annak nagyobb fedettsége miatt - elegendő az egyszeri lakkozás.

Mind az ofszettlakk, és mind az uv lakk lehet teli vagy formalakk.

Formalakkozás esetében a felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein történik. A matt fóliát és az uv formalakkot szívesen használják együttesen, mivel a kontraszt hatás jobban kiemeli a hangsúlyozni kívánt részt (pl. név, logo).

Szólj hozzá!

Címkék: nyomdaipari gyorstalpaló felületkezelés lakkozás formalakk fóliázás uv lakk

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr94717284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása