onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

6. Kötészet – akkor is, ha nem kötünk

2008.10.06. 10:58 Print

 

1 lapos nyomdatermékeknél is, mint a szórólap, és a plakát (ahol a terjedelem 2 oldal) meg kell adnunk a kötészet módját. Ezekben az esetekben a kötészet annyit tesz, hogy „méretre vágva” kérjük a nyomdaterméket. Egyéb esetekben a következő kötési eljárások közül választhatunk még a vágáson kívül: hajtogatás, biegelés, perforálás, riccelés, fúrás, ragasztás, irkafűzés, spirálozás, stancolás, hőkötés, cérnafűzés, kasírozás. A kötészet alatt adjuk meg a felületkezelés módját is, amelyek a következők lehetnek: lakkozás (ofszet vagy uv lakkozás; illetve forma vagy teli lakkozás), fóliázás (fényes vagy matt fólia), fémfóliázás, de ezekre majd egy külön bejegyzésben térünk ki.

Leggyakrabban előforduló hajtási módok a következők: oltár, leporello, illetve göngyölt hajtás. Hajtás előtt a vastagabb papírokat biegeljük, annak érdekében, hogy a papír rostjai ne törjenek ki. (170 gr-os papírtól javasoljuk a biegelést).

Fúrás alatt lyukasztást értünk, amely lehet egyszer, kétszer, háromszor, négyszer, stb. fúrva.

A ragasztókötést általában puhatáblás könyveknél alkalmazzuk, melyet 3 mm – től 1 cm-ig javasolunk. A cérnafűzés az általános ragasztókötésnél megbízhatóbb és tartósabb kötészeti eljárás, amely hosszabb élettartamot, és egyben exkluzívabb megjelenést biztosít kiadványunknak.

Stancolásnak nevezzük, amikor az egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vágják. Az adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási területek többek között a borítékok, mappák, wobblerek.

Az irkafűzés a kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb - a papír vastagságától függően - 80-100 oldalas munkáknál alkalmazható.

A perforálás a papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére. Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés, vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

A spirálkötés vagy spirálozás a kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).

Riccelés az Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Említettük még a kasírozást, ami alatt pedig a papírnyomat, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztását értjük.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hajtás ragasztás árajánlat fúrás nyomdaipari gyorstalpaló kötészet biegelés stancolás spirálozás perforálás riccelés kasírozás felületkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr95698554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása