onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Könyvnyomtatás igény szerint - Írásművek projekt

2010.10.25. 13:54 Print

 

Könyvnyomtatás igény szerint: Kiadói, nyomdai és kereskedői szolgáltatást ötvöz az ÍrásMűvek projekt – Százmilliós fejlesztés! 

Megfordítja a könyvkiadás- és kereskedelem eddig megszokott menetét a digitális nyomdai szolgáltatásokat nyújtó Onlineprint Kft. néhány hete indított, ÍrásMűvek névre hallgató projektje: a rendszerben nem a kiadók által legyártott könyveket értékesítik, hanem a webáruházon forgalomba hozott címeket a megrendeléskor nyomtatják ki és szállítják ki a vevőknek.
A digitális technika által lehetővé tett igényekhez igazodó könyvnyomtatásnak köszönhetően a rendszerben megszűnik az előregyártás és a késztermék raktározásának eddigi költséges gyakorlata, és kereskedelmi árrés sem keletkezik a könyveken (utóbbi mértéke a fogyasztói ár 50 százalékát is elérheti).

„Az ÍrásMűvek modellje a könyvkiadás legköltségesebb területeit, a könyvnyomtatást és az értékesítést, raktározást racionalizálja azzal, hogy a digitális nyomdatechnikát ötvözte a webkereskedelemmel, aminek eredményeképpen a megrendelések függvényében folyamatosan állítható elő a szükséges könyv. Ezzel a módszerrel finanszírozhatóvá válik a kis példányszámú megjelenés, publikálási lehetőséget kaphatnak a pályakezdő alkotók és elérhetővé válnak a könyvesboltok polcairól hiányzó régebbi kiadások.” – magyarázta a Világgazdaságnak Györgyi János, az Onlineprint Kft. egyik tulajdonosa, aki egyben az ÍrásMűvek projektvezetője. Elmondása szerint a rendszerükben egy könyvből akár egy darabot is gazdaságosan elő lehet állítani, így nem kell egyszerre többezres példányszámot kinyomtatni és a várható fogyás mértékét kockázatként bevállalni. A rendszerhez csatlakozó partner kiadóknak csak a könyvek tartalmi részét kell digitális formában előállítaniuk, míg ők gondoskodnak a terjesztésről és a termékek beérkező megrendelések szerinti gyártásáról.

Az ÍrásMűvek könyvértékesítési rendszerének két pillére van, az egyik a webáruház, a másik pedig egy könyvesboltokból álló viszonteladói hálózat, amelynek minden egyes tagja ugyanúgy elérhetővé teszi a digitális nyomtatás lehetőségét és a webáruház összes szolgáltatását.
Györgyi János elmondása szerint az általuk, egyéni megrendelésre nyomott könyvek fogyasztói ára nem magasabb a tömeggyártású termékekénél, mivel kimarad belőlük a kereskedelmi árrés, a rendszer pedig az utánnyomás problémáját is megoldja, ugyanis digitális formában folytonos hozzáférhetőséget biztosít a korábban már megjelent és elfogyott művekhez.
Az új lehetőségnek köszönhetően az évekkel ezelőtt megjelent, jelenleg hiánycikknek számító könyvek is újra elérhetővé válhatnak, abban az esetben is, ha újabb nagymennyiségű példányszám gyártása már indokolatlan lenne.                          

További jellemzője a rendszernek, hogy a kapható könyvek egyedire tervezhetők, így a cégek rendelhetnek az arculatukhoz illeszkedő, például a logójukkal ellátott műveket, a magánemberek pedig személyre szabott üzenettel ellátott ajándékkönyvet készíttethetnek. A projektvezető a lapunknak elmondta: egy évvel ezelőtt kezdték el a
szolgáltatás technikai hátterének fejlesztését, s mintegy százmillió forintot áldoztak erre. Jelenleg a viszonteladói hálózathoz csatlakozni kívánó partnerek kiválasztása folyik, illetve folyamatosan tárgyalnak a rendszer iránt érdeklődő könyvkiadókkal is, hogy a kínálatukkal minél előbb kibővülhessen az elérhető választék (most még csak az ÍrásMűvek Kiadó
körülbelül száz könyve érhető el). Györgyi János elmondta: a projekt ötletének hátterében többek közt az áll, hogy a nyomda egy újabb tevékenységi körrel bővülve növelni tudja árbevételét. Az üzleti tervük szerint egyébként évi 20-30 ezer darab könyvet értékesíthetnek a rendszeren keresztül.

/Világgazdaság/



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr392397353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása