onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

A firkapapírral is lehet spórolni

2009.10.05. 08:28 Print

 

Saját egészségünkre és pénztárcánkra való tekintettel otthonunkban odafigyelünk arra, hogy környezetünk minél kevésbé legyen szennyezett, hulladékkal, vegyszerekkel terhelt. A munkahelyet ugyanakkor egy olyan intézménynek tartjuk, amelyben a környezettel kapcsolatos felelősséget kizárólag a vezetésre és a tulajdonosokra hárítjuk. Jogszabályok írják elő az ő kötelezettségeiket a biztonságos és egészséges munkakörülmények megteremtésére. Az ott dolgozóknak is van azonban felelőssége, sőt, közös akcióikkal sokkal többet tehetnek azért, hogy a környezettudatosság a munkahelyen is mindennapok részéve váljon. Lássunk néhány olyan ötletet, ami a munkatársakat segíti abban, hogy csökkenthetik a feleslegesen termelődő hulladékot a munkahelyen!

Irodai környezetben hihetetlen mennyiségű hulladékot termelünk. Az első és talán legnagyobb tétel a papír. A kisebb vállalkozásoknál egyetlen nyomtatóval, a nagy forgalmú, sok munkatársat kiszolgáló nyomtatói hálózatoknál a meglévő nyomtató mellett egy régebbi ismételt üzembe helyezésével meg lehet oldani, hogy az egyik oldalán már használt papírok másik oldalára is nyomtathassunk például olyan dokumentumokat, amelyek csak belső használatra kellenek.

Ma már megfizethető áron kaphatók kétoldalas nyomtatásra képes nyomtatók is. A nyomtatókba már a legtöbb gyártó újrapapírt is ajánl, amelynek egyáltalán nem elrugaszkodott az ára, tehát mindenképpen javasolt az erre való áttérés, ha fontos számunkra, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki értünk. A használt papírokból kiváló munkahelyi firkapapírt, jegyzetfüzetet lehet készíteni, csak be kell fűzni üres oldalukkal felfelé egy mappába.

Rengeteg íróeszközt pazarlunk. Otthon bőven elég mindenkinek egy-két toll, bent a munkahelyen minden asztalon fiókban tízesével áll az írószer egy-egy embernél arra való hivatkozással, hogy úgyis leteszik, elhagyják valahol. Figyeljünk oda arra, hogy ne tároljunk feleslegesen tollakat, ceruzákat, kiemelő filceket. A gemkapocsnak, a tűzőgépnek, a táblákhoz való rajzszögeknek és sok egyéb eszköznek lehet csinálni egy tárolót, amit mindenki közösen használhat. A tollak, ceruzák legyenek újratölthetőek.

A céges pecsétekből is lehet kapni olyat, ami újrahasznosított műanyagból készül. A papucsok, mappák legyenek papírból, fából, és ha új polcokra van szükség, akkor azok is lehetnek kartonból. A csomagolóanyagokat se dobjuk ki, mert postázáskor jól jön egy-egy doboz vagy valamilyen maradék papír tölteléknek. A dobozokat lapítsuk ki, úgy könnyebben elférnek a szekrények tetején.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr821428342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heh 2009.10.05. 08:36:01

Hasznos ötletek, köszönöm!

coopR 2009.10.05. 09:49:03

Tényleg fontos lenne a környezettudatos gondolkodást (már ha van) az ember otthonáról kiterjeszteni a munkahelyekre is, mert csak ez vihet minket előre.

feketeláb 2009.10.05. 19:06:38

A régi mondás kellene mindig szem előtt tartanunk "kölcsönkapott föld" a földet nem örököltük a nagyszüleinktől, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön.

coopR 2009.10.06. 10:50:46

@feketeláb: Ezt még nem hallottam, de jól hangzik. Már a mondanivalója. Memóriába elmentve...
süti beállítások módosítása