onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

3. Nyomás: 1+0 vagy 4+3? Ez itt kérem nem matematika.

2008.06.27. 15:07 Print

 

Minden nyomdaipari termék 2, vagy annak többszörösének megfelelő oldalból áll. A nyomás megadásával egyértelművé tesszük, hogy oldalanként egy színes vagy több színes terméket szeretnénk-e nyomtatni.

A nyomás magadása az előoldal és a hátoldal színeinek számmal való meghatározását jelenti. A leggyakoribb esetekben ez 1 vagy 4.

Itt következik az átlag halandó számára a bonyodalom, ugyanis, ha 4 színt adunk meg, akkor az nem azt jelenti, hogy konkrétan 4 egymástól elkülönülő színt fogunk a készterméken látni, hanem azt, hogy abból a nyomdaipari szakemberek számára evidens CYMK 4 alapszínből bármilyen színárnyalat, ill. grafika megvalósítható. (C=kék, Y=sárga, M= magenta, K= fekete)

Példák: 1+0 (fekete) egy színnel szeretnénk az egyik oldalt megnyomtatni. Alapesetben az egy szín alatt a feketét értjük. Az egyértelműség kedvéért azonban mindig írjuk oda a színt, jelen esetben a feketét. Ha Pantone vagy direktszínt szeretnénk, akkor tűntessük fel annak a számát is. 

4+4 mindkét oldalon színes nyomtatvány (anyag függvényében akár fotóminőségű nyomat).

A 4 színen felül kérhetünk extra színeket is, mint az arany, vagy ezüst, vagy márkaszínünket megerősítve egyéb direktszíneket, amelyeket szintén a Pantone skála számával adunk meg. 

Pl: Vichy katalógus 4 szín + 1 szín Pantone az ötödik szín 

Nyomás:  Borító 5 + 0 Pantone szám

             Belső: 4 + 4

3 komment

Címkék: szín nyomás árajánlat nyomdaipari gyorstalpaló

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr77542131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabolcs 2008.10.06. 21:51:23

Szia!

Nagyon jól elmagyarázod a színszámokat, talán túl részletesen is.

Úgy hiszem aki ezt nem érti, az a pantone skálával sem tud mit kezdeni.

Üdv.

Szabolcs

Print 2008.10.18. 15:10:48

Szia Szabolcs! Köszönöm. Igyekeztem. Jön majd még a Pantone skála is.
Üdv.

Norv 2010.09.06. 11:38:36

Köszi a cikket, egy építőipari cégnél dolgozom és szórólapot szeretnénk csináltatni. Nem értettem mit jelentenek ezek a számok, és így nehéz ajánlatot kérni. Laikusoknak nagy segítség, bárcsak a Google hamarabb kidobott volna :)
süti beállítások módosítása