onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Elpárolgó betűtípusok

2011.09.14. 08:43 Print

 

A betűtípusoknak elsősorban könnyen olvashatónak, nyomtathatónak és sokszorosíthatónak kell lenniük, Ruslan Khasanov orosz designer "Liquid Type"-ja azonban egyik feltételnek sem felel meg, és éppen ettől jó: Khasanov animált GIF-ekből álló ábécéjének vízfestékkel készített folyékony betűi a szemünk előtt formálódnak, majd elillannak, mintha elpárolognának.

Az orosz tervező korábbi, Au Revoir nevű betűtípusát is hasonlóképpen hozta létre: több ezer fotót készített a folyékony tintával a porcelán csapba festett betűformákról, mielőtt azok eltűntek volna a lefolyóban. Az animált GIF-ek azonban nem csak egy szerencsésen elkapott pillanatképet mutatnak, hanem a vízbe csöppentett tintából formálódó betűk születését, és azt is, ahogy füstként gomolyogva szinte azonnal eltűnnek.

A designer több mint 5000 fotóból választotta ki a végső betűket, amiket számtalanszor újra meg újra kellett festenie ahhoz, hogy elérje a kívánt formát, textúrát és tökéletes, dinamikus "mozdulatot" tudjon rögzíteni. Míg a statikus Au Revoir ábécé csak halványan mutatja, hogy illékony tintával készült, az animált GIF-ek valóban megörökítik a tiszavirág életű betűk teljes "életciklusát", amit Khasanov az "I've gone away", azaz "Eltűntem" felirattal hangsúlyoz ki.

/hg.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr593226070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása