onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Amit nem árt, ha tudsz a fénymásolók hatásáról

2011.06.01. 11:48 Print

 

Egyetlen személy egy kis helyiség ózontartalmát akár 10-25 százalékkal is csökkentheti, derült ki egy kutatásból, amely egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrön át felvett ózon károsíthatja az egészséget is.

Néhány irodai gép, például a régebbi lézernyomtatók és fénymásolók ózont bocsátanak ki, és a gáz a bőrben lévő zsírokkal reakcióra lép. A keletkezett vegyületek csupán egy része kerül vissza a levegőbe, a többi a szervezetben marad, és idővel feldúsul. Ezek közül az anyagok közül egyesek károsak lehetnek az egészségre, bőrön és légutakon irritációt okozhatnak.

A bőrrel érintkező ózon nagy része a szkvalén nevű vegyülettel reagált, amely a bőrzsír tizenkét százalékát teszi ki. Az eközben keletkező szénvegyületek között öt olyan van, amelyet eddig nem mutattak ki a bőrben.

Az ózonmolekulák három oxigénatomból állnak. A magas koncentrációban klórszerűen szúrós szagú gáz irritálja a légutakat. Egy irodában ücsörögve hamar hozzászokik az ember a szaghoz, és a továbbiakban már nem érzékeli. A régebbi fénymásolók és lézernyomtatók gyakran termelnek ózont, ilyen gépeket ezért nem ajánlott szellőzetlen helyiségekben használni.

/index/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr22948280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása