onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Halleluja!

2011.03.23. 09:19 Print

 

Elkészült a világ legrégebbi, több mint 1600 éves kézzel írott bibliája 43 oldalának digitalizált változta. A keresztény szörfözők ezen túl egy kattintással bepillantást nyerhetnek az újtestamentumba, az úgy nevezett Codex Sinaiticusba, amit Egyiptomban jegyeztek le a 4. évszázadban.

A Lipcsei Egyetem példát mutat ezzel a kezdeményezéssel, és a nagyközönség számára tesz hozzáférhetővé olyan relikviát, amely felbecsülhetetlen értéke és kényes kezelése miatt szinte megközelíthetetlen még a tudósok számára is. A Microsoft által támogatott projektnek köszönhetően a dokumentum jobban vizsgálható, nagyítható, mint természetes formájában.

A 43 oldal csak egy része a biblia megmaradt lapjainak. A megmaradt, összesen mintegy 390 oldalból a többi más múzeumokban van. Ezért most az Orosz Nemzeti Könyvtárral, a British Libraryval és egy egyiptomi kolostorral közösen az ott található oldalak felhasználásával virtuálisan összefűzik a biblia megmaradt lapjait egy könyvbe.

/azta.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr212764233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása