onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Europeana mindenek felett

2011.01.11. 08:57 Print

 

A tagállamoknak lépéseket kellene tenniük annak érdekében, hogy a könyvtáraikban, archívumaikban és múzeumaikban fellelhető gyűjteményeket online elérhetővé tegyék – ez az egyik fő megállapítása annak a magas szintű vitacsoportnak, az úgynevezett bölcsek tanácsa jelentésének, amely Európa kulturális örökségének digitalizálásával kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat.

„Az új reneszánsz” címet viselő digitális menetrend az Europeana, az európai digitális könyvtár megerősítését szolgálja, és megoldási lehetőségeket javasol a szerzői jogvédelem alatt álló művek online elérhetővé tételéhez.

Így például a dokumentum úgy véli, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a közpénzen digitalizált összes anyag elérhetővé váljon az Europeana oldalán, és valamennyi köztulajdonban álló mesterművet 2016-ig a digitális könyvtár rendelkezésére kell bocsátaniuk.

A „bölcsek” emellett kiemelik: a tagállamoknak jelentősen növelniük kellene a digitalizálásra szánt finanszírozás mértékét, és fontosnak tartják azt is, hogyaz EU mihamarabb szabályokat hozzon a gazdátlan, azaz olyan művekre vonatkozóan, amelyek jogtulajdonosai ismeretlenek.

/bruxinfo/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr922575931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása