onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

2010.12.17. 09:21 Print

 

A jeruzsálemi múzeum munkatársai szerint öt éven belül sikerül digitalizálni és lefordítani a holt-tengeri tekercseket, majd pedig online formában hozzáférhetővé teszik bárki számára.

A szenzációs bejelentésnek az adott alapot, hogy más irányt vett a kutatás. Eddig a 900 előkerült tekercs mintegy 17 ezer darabját képtelenség volt összerendezni. Mert bár sok tekercs szinte érintetlenül maradt fent az elmúlt kétezer évben, de jó néhány rendkívül rossz állapotban került elő a Kumrán melletti barlangokból. S mivel az írások a zsidóság, a kereszténység és az iszlám vallás számára egyaránt fontosak, mindent megtesznek a tudósok és a régészek, hogy újra olvashatóvá varázsolják. Ezért most úgy döntöttek, hogy a legmodernebb módszereket is bevetik a tartalom megjelenítése érdekében. Így többek között röntgensugaras színképelemzést is alkalmaznak, amely nagyban megkönnyíti a megrongálódott bőrdarabok újra egységbe forrasztását. Az eljárásoknál egyetlen szempont vezeti a kutatókat: csak olyan módszert alkalmaznak, amely nem károsítja az amúgy is rossz minőségű írásokat.

/juicelap.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr582521251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása