onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Az essexi boszorkányper naplóját digitalizálták

2010.11.04. 09:39 Print

 

Anglia egyik leghírhedtebb boszorkányperének részleteit tartalmazó, az eseményekről egyetlen épségben fennmaradt, négyszáz éves forrást digitalizálták a szakemberek, a 17. századi napló 33 boszorkánysággal vádolt és elítélt asszonyról szól.

A naplóból megtudhatjuk, hogy az egyik vádlott, bizonyos Rebecca West hogyan vallott a Gonosszal létesített szexuális kapcsolatáról, s hogyan keverte bele anyját és másokat a boszorkányságba, amellyel mindenkit a bitóra küldött, önmagát azonban megmentette. Hopkins és az essexi boszorkányüldözők fellépésének köszönhetően 1645 és 1647 között 112, boszorkánykodással vádolt személyt akasztottak fel, mielőtt még megkínozták volna őket.

A Knutsfordban, Cheshire megyében található Tatton Hallban őrzött naplót a manchesteri egyetem John Rylands könyvtárának szakemberei digitalizálták, amely mostantól a széles nyilvánosság rendelkezésére áll. A napló szerzője, Nehemiah Wallington korának bestseller szerzője volt, 1658-as halálakor 2500 oldalnyi, politikáról, vallásról és saját magáról szóló iratot hagyott az utókorra.

/kulturport.hu/

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr852422503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coopR 2010.11.10. 09:32:07

Ma is megy a "civilizált" boszorkányüldözés, de ugyanolyan kultúrálatlan módon, mint 400 éve.
Persze valószínűleg nem fognak senkit vízbe folytani.
süti beállítások módosítása