onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Szűkebb nyomdai árrés

2010.10.27. 09:32 Print

 

Jelentősen csökkent a hazai nyomdák árrése, ami korábban 5-7 százalék volt, most ennek körülbelül a fele.

A jövő év az optimista várakozások szerint is csak a helyzet stabilizációját hozhatja a nyomdaiparban, a visszaesés üteme azonban már az idén lassuló tendenciát mutat.

A piaci szereplők többsége a megrendelés-állomány enyhe növekedéséről számolt be az utóbbi időszakban, többen vissza tudtak térni a 2-3 műszakos termelésre. A beruházások azonban a tavalyi szinten maradtak, a cégek változatlanul a jelenlegi állapot stabilizálására törekednek, a válság előtti szinthez képest 30-50 százalékkal csökkentek a fejlesztések. Egyre kevesebb cég szűnik meg, jellemzően a kisebb családi vállalkozások és nem a nagyobb cégek dőltek be idén.

Tavaly év elején a nyomdák a sokkhatás kivédése érdekében egyre alacsonyabb vállalási árakat ígértek. A megrendelők pedig e nyomott árszintre normál, tárgyalási alapot jelentő összegként kezdtek tekinteni, így a korábbi árbevételek elérése lényegesen nehezebbé vált, a papír ára átlagosan tizedével emelkedett, ráadásul a korábbi években nem tapasztalt ellátási problémák is felmerültek, a kiszolgálási idő több hétre emelkedett. A költségeket növelik a korábbi években felvett, nagyrészt svájci frank vagy euró alapú fejlesztési hitelek törlesztőrészletei is...

/mediapiac.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr512402323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása