onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Az EU és az IBM közösen digitalizál

2010.09.02. 11:18 Print

 

Az Európai Unió és az IBM között már most is van egy együttműködési projekt. Most ezt bővítik ki, bevonva több mint kéttucat könyvtárat, kutatóintézetet és egyetemet szerte Európából, hogy segítsenek nekik a könyvritkaságok és régi dokumentumok digitalizálásában.

Az Impact (Improving Access to Text) elnevezésá projekt új eszközöket fog alkalmazni és felhasználja az úgynevezett "crowd sourcingot", vagyis a lehető legtöbb szereplőt vonja be a munkába annak érdekében, hogy minél gyorsabban menjen a munka és a beszkennelt dokumentumok a lehető legpontosabban legyenek digitalizálva. A puszta szkennelésen túl az Impact szerepet vállal a dokumentumok online elérhetővé és kereshetővé tételében is, így azok is megtekinthetik e történeti forrásokat az interneten, akik az eredetiekhez nem férnek hozzá.

Az érintett egyetemek és könyvtárak saját erőből már évek óta igyekeznek beszkennelni és kereshető digitális állományokká konvertálni dokumentumaikat. Ám a régi nyomtatványok sérülékeny papírja, sokszor elmosódott szövege és ma már nehezen értelmezhető betűkészletei megnehezítették a hagyományos karakterfelismerő programok dolgát. Így az egész folyamat lassú volt és meglehetősen pontatlan eredményeket hozott. Az IBM reményei szerint az új, webes karakterfelismerő szoftvere 25-50 százalékkal növeli a beolvasás pontossággát. A rendszer képes lesz tanulni saját hibáiból, hogy pontosabban ismerje fel a különleges karaktereket.

Ebben segítségére lesz a szoftvernek a "crowd" is: elkötelezett önkéntesek hada fogja átnézni a beszkennelt dokumentumokat, hogy megkeresse és kijavítsa benne az esetleges hibákat.

/itbusiness.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr552266339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása