onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Digitalizált magyar folklór

2010.01.21. 14:11 Print

 

A nonprofit állami intézményként működő Hagyományok Háza öt éve digitalizálja és rendszerezi a folklórdokumentum-gyűjteményeket: népzenét, néptáncot, fényképanyagot és írott emlékeket. A múlt század folyamán óriási tömegű hangfelvétel, mozgókép, fénykép és írott folklórdokumentum halmozódott fel, ám ezek többsége még ma is mágneses adathordozókon van rögzítve, ami nem túl tartós, így számos gyűjtemény igen rossz állapotba került. Épp ezért halaszthatatlan feladat ezek digitalizálása, ami nem csak a megőrzés miatt fontos, de a rendszerezést, keresést is sokkal egyszerűbbé teszi.

A Hagyományok Házának Folklórdokumentációs Központjában dolgozók közül jelenleg mindössze tizenegyen végzik ezt a munkát, ráadásul a megfelelő technikai eszközök is hiányoznak ahhoz, hogy a hatalmas feladatot gyorsan megoldják. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr481690137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coopR 2010.01.25. 17:22:53

Sajnos egyre kevesebb embert érdekelnek a mai világban a hagyományok. Talán ez serkentőleg hat, ha tömegek érik el a neten.
süti beállítások módosítása