onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Legendatérkép Erdélyben

2009.12.17. 14:58 Print

 

Száznál több székelyföldi legendát készül digitalizálni és forrásuk szerint érintőképernyős térképen rögzíteni Hargita Megye Tanácsának támogatásával egy audiovizuális anyagokat készítő székelyudvarhelyi cég. Az elektronikus legendatárakat januártól a megye összes iskolájába eljuttatnák.

Az eredeti terv szerint 40 legendát akartak „digitalizálni”, ám munka közben rájöttek, hogy ez csak töredékét jelentené azoknak a mondáknak, amelyeket mindeddig még senki sem gyűjtött össze egyetlen kötetbe. Így annak ellenére, hogy a gyűjtést nehezíti egy kimerítő forrásmunka hiánya, végül 132 székelyföldi legenda kerül fel rajzos, közérthető formában az elektronikus térképre.

Hamarosan aktív lesz a legendarium.ro címen elérhető, magyar, román és angol nyelvű honlap is, amely egyfajta legendagyűjtő helyként fog működni. Ide bárki feltöltheti a „saját” legendáját, amelyet néprajzosok vesznek aztán górcső alá, hogy megállapítsák eredetiségét.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr501604567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coopR 2009.12.18. 10:20:15

Végre valami, aminek van értelme... Magyar kezdeményezés Romániában.
süti beállítások módosítása