onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Organovo 3D, nem csak droidoknak

2009.12.07. 16:54 Print

 

Az Organovo 3D bionyomtató készülékének prototípusa már képes alapvető szöveteket készíteni, igaz, ezzel a szerkezettel csak a szerv- és szövetgyártás iránt érdeklődő kutatóintézetek találkozhatnak. 2010-11 környékén már kereskedelmi változat is készülhet az Organovo 3D bionyomtatójából, amellyel ugyan szerveket nem, de véredényeket például készíthetünk, a remények szerint pedig a távoli jövőben egy vérvétel után már új vesét is készíthet nekünk.

Az igazán nagy dolog természetesen nem maga a nyomtató lesz, hanem a gép által mikronprecízióval gyártott szövetek - igaz, az csupán a tesztek során derül ki, hogy az egyes szövetek milyen sokáig képesek funkcionálni, illetve kiveti-e azokat a szöveteket igénylő páciens szervezete.

Az Organovo, nem az egyetlen hasonló terveket forgató cég a piacon, a cégek pedig nagy kihívások előtt állnak. Nincs ugyanis a szervnyomtatói iparágban semmilyen közös megegyezés, minden cég más megoldásokkal, más megközelítésekkel és ötletekkel, még az is különbözik az egyes cégeknél, hogy a sejttenyészeteket milyen szeves vázra építik rá.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr791580778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szöcsi 2009.12.08. 18:03:25

Nekem nagyon tetszik, ha megöregszem akkor kinyomtatom magam fiatalon.
süti beállítások módosítása