onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Elektronikus anyakönyv?

2009.11.16. 10:15 Print

 

A kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amelynek nyomán 2011. január 1-jétől létrejöhet a digitális anyakönyv rendszere.

A törvényjavaslat célja, hogy a papíralapú, lokális anyakönyveket biztonságos központi, elektronikus alapú rendszer váltsa fel. Magyarország 1895-ben vezette be a papíralapú, települési szintű állami anyakönyvezést, és ez lényegében azóta változatlan, azaz minden anyakönyvi adatot papíron, könyvekben vezetnek. Ennek az is a következménye, hogy jelenleg ezek az anyakönyvi adatok hiteles módon csak ott érhetőek el, ahol az anyakönyvi eseményt rögzítették, de a XXI. században ez már nem elegendő.

Az elektronikus anyakönyvi rendszer felállítása után az állampolgárok nemcsak a születési hely szerinti anyakönyvvezetőnél kérhetik a születési anyakönyvi kivonatukat, hanem az ország bármely okmányirodájában, anyakönyvvezetőjénél, ami meggyorsítja a szolgáltatást.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr21528377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.11.16. 11:56:00

Ha jön egy totális vírus nem tudjuk, hogy kik vagyunk. A XXI. századi háborúk arról fognak szólni, hogy lehet egy ország informatikai rendszerét szétzúzni.

Zsugucz.Illés 2009.11.16. 12:04:35

Vonalkódot mindenki tarkójára, és a dolog el van intézve...
süti beállítások módosítása