onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Középkori oklevelek a neten

2009.11.10. 08:46 Print

 

A Magyar Országos Levéltár 108 ezer középkori, vagyis Mohács előtti oklevelét digitalizálják és töltik fel az internetre az intézmény szakemberei. Jelenleg 38 ezer dokumentumhoz lehet hozzáférni a honlapon, tavaszra valamennyit megtekinthetik a kutatók és az érdeklődők. 2007-ben kezdték el a munkát, naponta körülbelül 1500–1800 felvételt tudnak digitalizálni.
 

A Mohács előtti korszakból (a csata évével zárul levéltári szempontból a középkor), az átírásokkal együtt több mint 160 ezer oklevélszöveget őriznek az Országos Levéltárban. A hatalmas anyag kutatása eddig rendkívül nehézkes volt, hiszen a több száz éves, gyakorta hártyára írott iratok épségét is meg kell őrizni – az állagmegóvás szempontjából is elengedhetetlen tehát a digitális gyűjtemény.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr501514643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása