onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Törvényesen titkosítva (folyt. II.)

2009.11.03. 15:24 Print


Ahogy a papír alapú aláírás bíróság előtt is felhasználható bizonyíték, úgy ez az elektronikus aláírással sincs másként. A 2001. évi XXXV. törvény megkülönböztet fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentumot, és minősített aláírással ellenjegyzett okiratot, amely teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít. A digitális aláírás esetében gyakorta felmerülő kérdés a hitelesség, s hogy nyomon követhető-e, ha a dokumentum megváltozott. Az elektronikus aláírással ellátott dokumentum hitelessége annak kódolásából, szerkezetéből adódik, s ez azt is jelenti, hogy a másolat ugyan olyan hiteles lesz, mint az eredeti. Ha a dokumentummal kapcsolatosan bármi megváltozik, ahhoz már egy új aláírás kell hogy tartozzon.

Az e-aláírás létrehozásához szükség van egy aláírást létrehozó adatra is, amelyet egyedül annak gazdája ismer, s amit érdemes titokban tartani. Ezt az úgynevezett magánkulcsot érdemes különös gonddal tárolni, olyan módon, hogy ahhoz ne lehessen mások által hozzáférni. Hiszen ha más birtokába kerül az általunk magadott titkos adat, úgy az illető a mi aláírásunkat is tudja használni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr11495983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.11.05. 11:45:29

Magyarország.hu oldalon már lehet elektronikusan intézni hivatalos dolgokat ez fog tovább terjedni
süti beállítások módosítása