onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Az e-aláírás (folyt. I.)

2009.11.03. 14:28 Print

 

A számítógép elkészíti az aláírással ellátandó dokumentum  "kivonatát" (digest), amely egy néhány tucat karakterből álló hosszú jelsorozat. Ez a folyamat egy bonyolult matematikai folyamaton alapul, amely ugyanahhoz a dokumentumhoz mindig ugyanazt a kivonatot rendeli, viszont két különböző adathoz gyakorlatilag sosem rendel már korábban felhasznált karaktersorozatot. A feldolgozás során használt program (pl. ha egy e-mail titkosításáról van szó, akkor az e-mail program) ezután a kivonatot titkosítja a saját titkos kulcsunkkal.

A kulcspár kulcsai felcserélhetők, tehát ha az egyik kulccsal kódolunk, a másikat csak dekódolásra használhatjuk. Ez a folyamat elsőre talán kuszának és érthetetlennek tűnik, éppen ezért ez XY-ra leegyszerűsítve a következőképpen néz ki. Ha az információ X titkos kulcsával van kódolva, akkor azt X nyilvános kódjával lehet dekódolni. Ezután a beérkezett üzenet kivonatát összehasonlítjuk a csatolt kivonattal, az egyezés csak akkor lehetséges, ha az üzenet ugyanaz, mint amit X küldött, s amelynek a kódolt kivonatát csatolta. Amennyiben tehát a két kivonat egyezik, úgy az üzenetet X küldte.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr281495877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(".")b- 2009.11.04. 13:14:37

10 éven belül mindenki használni fogja... ilyen ütemben fejlődik a technika.
süti beállítások módosítása