onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Xerox: nyomtassunk áramkört akár a zakónk bélésére is

2009.10.29. 08:34 Print

 

Önmagában a hajlékony és akár ruhákba is szőhető elektronika nem új dolog, de az olcsó előállítása már annál inkább az - a Xerox pedig a jelek szerint éppen erre talált módot az új, "Silver Bullet" (=ezüstgolyó) névre hallgató "tintájával".

Hosszú munkának értek most a végére: 2001 óta dolgoztak töretlenül ezen a projekten. Alapvetően egy olyan tintáról van itt szó, ami fémet - ezüstöt - is tartalmaz, így elektromos vezetőként is működik, viszont valóban bármilyen felületre felvihető.

A "tinta" 140 fokon olvad, ami azért különösen fontos, mert maga a műanyag, amire az eddigi kísérletek során felvitték, csak 150 fokig marad szilárd. Így tehát már semmi akadálya az áramkör-nyomtatásnak, majd az elkészült rétegek tetszés szerinti kombinálásának.

Az alkalmazási lehetőségek palettájra természetesen igen széles, és a Xerox kutatói is nagy reményeket fűznek a technikához - főként, hogy a szükséges komponensek könnyen és olcsón telepíthetőek bármilyen gyárba vagy üzembe, és a kezelésük sem komplikált. Így remélhetőleg az ily módon készült termékek is kellően olcsóak lehetnek. Több leendő gyártóval is folynak már az egyeztetések a technika alkalmazásáról, de konkrétumokat egyelőre még sajnos nem lehet tudni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr961483143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.10.29. 14:10:49

Hajrá xerox a textilipar csupa xxx
süti beállítások módosítása