onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Digitalizálják a TK könyvtárát

2009.10.02. 08:42 Print

 

Elkezdődött az egykori Tömegkommunikációs Kutatóközpont könyvtárának digitalizálása; egyelőre kép-formátumban érhetőek el elektronikusan az anyagok, a következő lépés, hogy a teljes gyűjteményt szöveggé alakítsák - hangzott el a munkát bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Körülbelül 2000 kiadvány mintegy 200 ezer oldalát tették számítógéppel olvashatóvá, ez a teljes anyag kilencven százaléka; a többi eltűnt az intézet felszámolása óta eltelt két évtizedben - mondta el a munkát végző ORTT-háttérintézmény, az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet (AKTI) igazgatója. Nahimi Péter tájékoztatása szerint eredetileg azt tervezték, hogy CD-ROM-on vagy a világhálón publikálják az anyagot, de a tisztázatlan szerzői jogi helyzet miatt csak az AKTI-ban hozzáférhető a gyűjtemény.

"A TK nem mondott el mindent, nem írt le mindent, de sokat leírt, és soha nem hazudott. Nem kis tett ez egy pártállami világban". A tevékenységét 1969-ben elkezdő TK négy év múltán költözött el a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületéből. 1985-ben vált a médiumtól szervezetileg önállóvá, neve három év múltán Magyar Közvéleménykutató Intézetre változott, és egy 1991 végi kormányrendelet szüntette meg.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr971422210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.10.02. 11:03:20

Közelmúltban-Vizsolyban jártam, ott látható, Károli Gáspár gönci református lelkész, 1590-ben - 800 példányban – megjelentetett a 2412 oldalas a magyar nyelvű Bibliája. A mostani hírt olvasva arra gondoltam, hogy négyszáz év múlva a digitalizált világunk alkotásait az utókor hogyan fogja látni. Gondolom egy biztonsági üveg mögé (rendőrséghez bekötött riasztó) elhelyeznek egy DVD lemezt (a rajtalévő adatok már rég elvesztek), amit a látogatok hosszú sora fog nézni. Hajrá mindent digitalizáljunk.

Szöcsi 2009.10.02. 11:10:43

@feketeláb: Az valóban nagy kockázat, hogy mindent(fim, zene, könyv stb.) digitalizálunk. Vajon meddig őrizhetők meg, digitális formában az adatok?
süti beállítások módosítása