onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Az első „digiregény”

2009.10.01. 13:33 Print

 

Aligha tekinthető könyvnek, mint ahogy filmnek, avagy internetes honlapnak sem. Egy új műfaj született, amelyet egyszerűen „digiregény”-nek keresztelt el szülőatyja, Anthony Zuiker. A név többeknek is ismerős lehet, hiszen hozzá fűződik az egyik legsikeresebb amerikai televíziós sorozat, az immár kilencedik évadja futó CSI (A helyszínelők). A könyvkiadás legújabb „fecskéje” – amely a Level 26 nevet viseli – egyszerre három színtéren próbál közönséget toborozni: a hagyományos könyv mellett ugyanis az internetet és a filmet is csatasorba állította.

Miben rejlik az újdonság? A krimi ugyan könyv alakban is megjelent szeptember elején, ám az olvasónak mintegy 20 oldalanként egyedi kód segítségével be kell jelentkeznie egy weboldalra, ahol egy a történethez kapcsolódó háromperces filmet kell megnéznie. Az internet pedig lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasók a fórumokon megbeszélhessék a történteket. A könyv aligha sorolható a hosszadalmas irományok közé, hiszen mindössze 60 oldalas, ám a szerző szerint a krimi „hagyományos” módon, azaz kizárólag papíralapon is elolvasható. Az, hogy az ember egy dolgot jól csinál, nem elegendő a sikeres üzlethez – vélekedik Zuiker, aki a szórakoztatóipar jövőjét is abban látja, hogy az egyes médiákat össze kell kapcsolni.
Az Egyesült Államok a technológia megszállottjává vált, ezt az is mutatja, hogy egyre többen olvasnak könyvet e-olvasókon, mint például az Amazon Kindley-n vagy a Sony Corp’s Readeren. Az emberek figyelmét pedig egyre nehezebb lekötni – világítja meg az újítás hátterét –, hiszen a felgyorsult életvitel miatt egyre kevesebb idő jut mindenre, éppen ezért lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy eldöntsék: milyen formában szeretnének kikapcsolódni, például könyvet olvasni.
Igaz, a jelenleg elérhető e-olvasókkal nem lehet videókat lejátszani, azaz a Level 26 olvasóinak még a hagyományos módon kell az internetet elérniük, ám az Apple Inc. – bízva az új regény sikerében – már bejelentette, piacra dobna egy olyan készüléket, amely képes lenne erre is.

Bár Zuiker nem tartja valószínűnek, hogy a „digiregény” valaha is átvenné a hagyományos, papíralapú könyvek helyét, ám meglátása szerint a kiadóknak időről időre valami újjal kell előrukkolniuk. Mint ahogy a televíziós műfajt sem árt „felrázni”. A heti egy alkalommal egy órában jelentkező tv-sorozatok ugyanis előbb-utóbb nem tartják izgalomban a nézőket, éppen ezért szükség lesz internetes honlapokra, tematikus website-okra, amelyeknek az lesz a feladata, hogy az egyes sorozatok közötti időben is fenntartsák az érdeklődést. VG

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr661420496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketeláb 2009.10.01. 15:48:20

A helyzet jelenleg is úgy áll, hogy egyre rövidebb írásokat olvasok én is. Néhány éve még regényeket is kezembe vettem ma már csak novellákat olvasok esténként, ha ez így megy tovább akkor eljön az az idő, hogy már csak egy oldalt tudok csak elolvasni.

írásművek 2009.10.01. 17:43:56

Mi lesz a könyvkiadókkal?

coopR 2009.10.02. 08:35:31

@írásművek: Az Alexandra például Alexandra records néven belépett a hazai zeneipar területére, gondolom hogy a könyveladásból származó hiányt pótolja. De az is lehet, hogy szimplán több lábon akar állni. Mindenképpen ez a jövő, egyedül könyvkiadásból nem lehet megélni.
süti beállítások módosítása