onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

4. Anyag: Kötelező Anyagozás

2008.08.14. 13:04 Print

 

Ez a bejegyzés csak ízelítőt kíván adni az alapanyagok sokszínűségéről. A nyomdaiparban legtöbbet használt alapanyagok a papír alapú anyagok. Fajtájuk annyira szerteágazó, hogy szinte képtelenség maradéktalanul felsorolni őket. Főkategóriájukban, árajánlatkérésben megkülönböztetünk műnyomó, ofszet, digitális, kreatív papírokat, önátíró és öntapadó anyagokat. Az ofszet papírokat 80-140 g/m2 tömeghatárok között íves és tekercs kiszerelésben gyártják elsődlegesen ofszet nyomtatási technológiában való felhasználás céljára. A digitális papírok 90 g/m2-tól 300 g/m2-ig terjedő matt vagy fényes digitális nyomtatásra alkalmas papírok. Az önátíró papírok esetében a digitális technológiában a 80 gr-os papírt használják, de már a 60 gr-os papírra is lehet nyomtatni. Az önátíró nyomtatványok a következő lapokból állnak: CB – átadó, CFB – átadó, átvevő, CF – átvevő. Esetükben a következő kérdésre kell odafigyelni: különböző vagy azonos-e a grafika illetve a színnyomás a nyomtatványt alkotó egyes lapokon, valamint sorszámozva vannak-e az egyes lapok? Fontos még a lapok sorrendje is, hisz mindegyiknek más a funkciója. Az öntapadók lehetnek papír vagy vinyl alapúak. Az utóbbiak tartósabbak, strapabíróbbak, nagyobb a kopásálló képességük, ezért főleg kültérre alkalmazzák őket. A vinyl öntapadókat többnyire uv lakkal is ellátják az időjárási viszonyok (napfény) elleni védelem, a nagyobb kopásállóság érdekében.

Amennyiben nem vagyunk maradéktalanul tisztában az egyes anyagok fajtáival, akkor a legjobb, ha mintát mutatnunk a nyomdai produkciósnak, annak érdekében, hogy az általunk elvárt nyomdatermék készüljön el. A minta alapján a szakember pontosan meg tudja határozni a papír, vagy más egyéb anyag fajtáját, vastagságát, színét, és egyéb jellemzőit. Ha pedig nem rendelkezünk mintával, akkor kérjünk javaslatot a nyomdaipari szakembertől.

Szólj hozzá!

Címkék: papír anyag árajánlat nyomdaipari gyorstalpaló önátíró öntapadó

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr85615658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása