onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

3D-nyomtatott repülőgép

2011.08.04. 09:28 Print

 

Műanyagból készült egy háromdimenziós nyomtatóban, mégis repülni képes: brit tudósok ezúttal valami igazán hasznossal álltak elő.A Southampton-i Egyetem kutatói egy EOS EOSINT P370 háromdimenziós nyomtatóban állították elő azt a kisméretű, ember nélküli repülőgépet, amelyet most mutattak be a nagyközönségnek. A gép minden egyes fődarabját(szárnyakat, törzset, vezérsíkokat) 3D nyomtatási eljárással készítették.

A felhasználteszköz műanyagból vagy fémből, az úgynevezett lézeres szinterezéses módszerrel rétegről-rétegre építi fel a kívánt darabokat. A technológiának köszönhetően olyan formákat és struktúrákat is ki lehet alakítani, amelyek hagyományosan csak drága szerszámgépekkel lennének kivitelezhetők. Ennek óriási jelentősége lehet a repülőgépiparban:az első vázlatoktól indulva napok alatt kifejleszthető és elkészíthető egy felszállni is képes repülő. 

További előny, hogy mivel a gyártáshoznem kellenek drága szerszámgépek, radikálisan eltérő formájú és méretű gépek extraköltségek nélkül is előállíthatók. Külön érdekessége a technológiának, hogy a repülőgép összeállításáhoznem kellenek kötőelemek vagy ragasztók: az egyes darabokat csak a helyükre kell pattintani, így szerszámok nélkül is néhány perc alatt összeállítható. A kétméteres szárnyfesztávolságú repülőgépet villanymotor hajtja (az persze nem a nyomtatóbankészült); csúcssebessége eléri a 160 kilométer/órát, és mintegy 30 percig maradhat a levegőben. Fedélzetén még egy miniatűr robotpilóta is helyet kapott.

/netriport/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr633124630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása