onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Digitalizált könyveket nyomtat a HP és az Amazon

2009.10.22. 08:59 Print

 

A Hewlett-Packard 500 ezer, a Michigani Egyetem könyvtárában található digitális könyv nyomtatását kezdi meg, a kötetek egyikét sem védi már a szerzői jog. Az "on demand" módszer lényege, hogy csak azt a könyvet nyomtatják ki és csak annyi példányban, amelyikre és amilyen számban szükség van.

Az új technikával pár perc alatt elkészülhet egy olyan kötet papír alapú verziója, amely esetleg csak a világ néhány könyvtárában található meg. A HP által rendelésre kinyomtatott könyveket az Amazonon keresztül lehet megrendelni.

A Google a múlt hónapban jelentette be saját on demand programját, amelynek keretében 2 millió könyvet tesznek elérhetővé. A kereső óriás 8 dolláros árat ajánl az így elkészített könyvekhez, míg a HP becslése szerint egy 250 oldalas puhakötésű kötet ára 15 dollár lesz. A helyzet iróniája, hogy a Google elsősorban éppen a Michigani Egyetem könyvtárának gyűjteményét használta fel digitalizálási programjának forrásául. Így az ott található művek egy részéről elmondható, hogy kinyomtatták, digitalizálták majd újra nyomtatják őket.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr891467024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Print 2009.10.22. 09:39:41

Feketeláb megnyugtatására íme egy hír ami a nyomdaipart érinti, és végre nem lehangol, hanem talán a kiutat mutatja.

vikesz 2009.10.22. 14:07:02

Furcsa, hogy ez Magyarországon még senkinek nem jutott eszébe!
A Széchenyi könyvtár tuti, hogy tele van elfekvő digitális anyagokkal...

feketeláb 2009.10.26. 19:18:35

@vikesz: Kedves vikesz szerintem gondolkodnak sokan hasonlón
süti beállítások módosítása