onlineprint

és amiről szó van: nyomda, nyomda, nyomda, és GYIK, tapasztalatok, vélemények, ajánlók, élmények, programok

Friss topikok

Impresszum

Onlineprint Nyomdai Szolgáltató Központ 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 8/a. T.: 1-239-5868

Újraértelmezné az olvasást az Apple

2009.09.30. 15:50 Print

 

Bár Steve Jobs már kijelentette, hogy "az emberek már nem olvasnak", az Apple eközben mégis számos médiavállalattal egyezkedik egy bizonyos "új készülékről" és az arra szállítható tartalmakról. A Gizmodo kutatómunkájának eredményei szerint a céljuk pedig nem kevesebb, mint a nyomtatás újraértelmezése.

 A New York Times berkeiből egymástól függetlenül ketten is beszámoltak arról, hogy velük (mármint az NY Times-szal) karöltve helyezné új alapokra ("új készülékre") az Apple a papírt, mint olyat. A két nagy név együttműködése nem újdonság: az NY Times saját iPhone-alkalmazásával is olvasható, Steve Jobs pedig már többször is "a világ legjobb újságjaként" emlegette az NY Times-t.

Tankönyvkiadók felől is érkezett olyan értesülés, miszerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan kerülhetnének fel az iTunes-ra tankönyvek is. Ez azért is lenne valóban előnyös minden érintett félnek, mert eleve korlátozott időtartamra (adott tanév) tervezik őket, így a DRM gyakorlatilag adja magát, és senki nem is nagyon panaszkodhatna miatta, valamint költségek terén is jelentős megtakarításokat eredményezne kiadóknak és vásárlóknak egyaránt (arról nem is szólva, hogy a diákok sem állhatnának elő többé az "otthon felejtettem a könyvet"-mentséggel).

Mindezen túlmenően az Apple nemrégiben számos magazincsoport kiadójának legfőbb vezetőit látta vendégül Cupertino-ban és kérte ki tőlük a kiadás, mint olyan, jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Itt előkerült számos interaktív magazin-terv is. Az iTunes bevételbeszedő és -elosztó rendszere továbbra is bírja az illetékesek elismerését.

Hagyományos könyvek kiadóiról egyelőre még nem esett szó, de a fentiek után majdhogynem meglepő lenne, ha vagy nem lennének ők is benne a tervben, vagy nem kerülnének sorra szintén a közeljövőben. Mi több, említés esett még egy januári dátumról is, mint egy igen érdekes Apple-újdonság nyilvános bejelentésének időpontjáról.

Ami a végeredményt illeti, nyilván nem egy egyszerű olvasóról van szó, hiszen azt már nagyon sokan megoldották, az e-papír-piac egyre bővül, és ugyebár még az e-olvasók is csak a hagyományos olvasás kissé modernizált változatai. Az Apple-féle "újraértelmezés" legvalószínűbb formája egy hibrid, interaktív tartalom lehetne, amiben szöveg mellett egyaránt van hang és videó is. Az Apple egyénieskedését ismerve ez nem is lenne meglepő. A kérdés így már csak a "mikor?" és a "miként?" - meg persze a "mennyiért?"

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineprint.blog.hu/api/trackback/id/tr261418253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsugucz.Illés 2009.09.30. 16:04:45

Gondolom ez is minimum annyiba lenne mint egy iPhone, ami 100ezer körül van a piacon. Ha tényleg bevezetik nálunk is, akkor az újkeletű tankönyvek lopkodásának nagy piaca lesz, és ha eltűnik akkor többet már nem kell arra hivatkozni, h otthon felejtetted, egyszerűen nem lesz. Venni kell egy újat 100ért. Megéri...

feketeláb 2009.09.30. 16:37:19

Örömmel tapasztalom ,hogy az onlineprint bog naponta friss hírekkel van tele. Résen kell lenni a nyomdaiparnak mert minden oldalról szorongatják (Apple, Google).

Szöcsi 2009.09.30. 16:38:41

@feketeláb: kedves feketeláb ilyen a XXI . század
süti beállítások módosítása